Foie gras z owocami i kiełkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1795
Składniki:
- 300 g pasztetu foie gras
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 g kiełków czerwonej kapusty
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 gruszka komisówka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Kiełki kapusty sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jabłka oraz gruszkę umyć i osaczyć z wody. Następnie jabłka obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce warzywnej do miski. Do startych jabłek wsypać cukier, cynamon, po czym dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Gruszki pokroić w cienkie plastry i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni z obu stron przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z patelni, osączyć z nadmiaru oliwy i dodać do składników na talerzu. Folie gras podzielić na porcje i smażyć je na rumiany kolor na pozostałej oliwie z oliwek na patelni. Gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać kiełkami czerwonej kapusty i podawać z musztarda na talerzu.
Komentarze (0)