Falafel z hummusem, pitą i kuskusem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3398
Składniki:
- 2 chlebki pita
- 2 łyżki migdałów
- 1 szklanka kuskusu
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Hummus:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
- Falafel:
- 400 g cieciorki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego, kolorowego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- natka zielonej pietruszki
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cieciorkę przełożyć do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Chlebki pita przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je po 40 sekund z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno.
Przygotować hummus: osączoną wcześniej ciecierzycę przesypać do miksera i dodać do niej pastę sezamową. Następnie do składników w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wlać sok cytrynowy, oliwę z oliwek i miksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na chlebki pita na talerzu.
Przygotować falafel: ugotowaną wcześniej cieciorkę przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do miski i dodać do niej natkę zielonej pietruszki oraz obraną ze skóry i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość oprószyć szczyptą soli, mielonym, kolorowym pieprzem, kminkiem, kolendrą, kardamonem i wsypać do tego mąkę. Wszystko wyrobić ręcznie i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Smażyć je na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego kuskusu dodać posiekaną natkę zielonej pietruszki oraz migdały, wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować hummus: osączoną wcześniej ciecierzycę przesypać do miksera i dodać do niej pastę sezamową. Następnie do składników w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wlać sok cytrynowy, oliwę z oliwek i miksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na chlebki pita na talerzu.
Przygotować falafel: ugotowaną wcześniej cieciorkę przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do miski i dodać do niej natkę zielonej pietruszki oraz obraną ze skóry i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość oprószyć szczyptą soli, mielonym, kolorowym pieprzem, kminkiem, kolendrą, kardamonem i wsypać do tego mąkę. Wszystko wyrobić ręcznie i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Smażyć je na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego kuskusu dodać posiekaną natkę zielonej pietruszki oraz migdały, wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)