Chikuwa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2842
Chikuwa
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g paluszków krabowych surimi
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 20 g tartego parmezanu
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Paluszki krabowe obrać ze skóry, zmielić w maszynce do mięsa i przełożyć na stolnicę. Do zmielonych paluszków wsypać mąkę ryżową, tarty parmezan, cukier, 1/2 łyżeczki soli i wbić jajko. Następnie składniki dokładnie wyrobić ręcznie, uformować rulony o grubości 2 cm i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość gotować na parze przez 15-20 minut, po czym dodać do ugotowanego ryżu na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać osaczoną z zalewy kukurydzą i polać sosem sojowym.

Komentarze (0)