Chikuwa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3062
Składniki:
- 200 g paluszków krabowych surimi
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 20 g tartego parmezanu
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Paluszki krabowe obrać ze skóry, zmielić w maszynce do mięsa i przełożyć na stolnicę. Do zmielonych paluszków wsypać mąkę ryżową, tarty parmezan, cukier, 1/2 łyżeczki soli i wbić jajko. Następnie składniki dokładnie wyrobić ręcznie, uformować rulony o grubości 2 cm i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość gotować na parze przez 15-20 minut, po czym dodać do ugotowanego ryżu na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać osaczoną z zalewy kukurydzą i polać sosem sojowym.
Komentarze (0)