Jagnięcina z kuskusem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2113
Jagnięcina z kuskusem i warzywami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g udźca jagnięcego bez kości
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 dymki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać kurkumę, ugotować na sypko i odparować. Odparowany kuskus wyłożyć na talerz. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cukinie pokroić w kostkę, sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do sparzonej wcześniej cukinii. Pomidora pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Następnie wlać do tego ocet winny, sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki wsypać tymianek, kolendrę i smażyć przez 1 minutę. Dodać do tego pokrojone na porcje mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów