Jagnięcina z kuskusem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2300
Składniki:
- 300 g udźca jagnięcego bez kości
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 2 dymki
- 2 łyżki octu winnego
- 1 szklanka kuskusu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać kurkumę, ugotować na sypko i odparować. Odparowany kuskus wyłożyć na talerz. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cukinie pokroić w kostkę, sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do sparzonej wcześniej cukinii. Pomidora pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Następnie wlać do tego ocet winny, sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki wsypać tymianek, kolendrę i smażyć przez 1 minutę. Dodać do tego pokrojone na porcje mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)