Indyk z gotowanymi warzywami i kalafiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2976
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z indyka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka przypraw do drobiu
- 1 duży kalafior
- 1 cebula
- pieprz świeżo zmielony
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Zielony groszek oraz kukurydzę osączyć z zalewy. Kalafiora pozbawić rdzenia, przełożyć go do rondla w całość, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go na blachę do pieczenia. Następnie wysmarować go masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 185°C do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć go z piekarnika i przełożyć na talerz. Piersi z indyka pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, oprószyć mąką i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Cebulę obrać ze skóry, przypalić ją na otwartym ogniu palnika i dodać do smażonego mięsa. Wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, osączone z zalewy kukurydzę i zielony groszek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą do drobiu, wymieszać, dodać do tego liście laurowe i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i dodać do kalafiora na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)