Indyk z gotowanymi warzywami i kalafiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2722
Indyk z gotowanymi warzywami i kalafiorem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z indyka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • 1 duży kalafior
  • 1 cebula
  • pieprz świeżo zmielony
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Zielony groszek oraz kukurydzę osączyć z zalewy. Kalafiora pozbawić rdzenia, przełożyć go do rondla w całość, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go na blachę do pieczenia. Następnie wysmarować go masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 185°C do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć go z piekarnika i przełożyć na talerz. Piersi z indyka pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, oprószyć mąką i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Cebulę obrać ze skóry, przypalić ją na otwartym ogniu palnika i dodać do smażonego mięsa. Wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, osączone z zalewy kukurydzę i zielony groszek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą do drobiu, wymieszać, dodać do tego liście laurowe i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i dodać do kalafiora na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów