Pita z flafelem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1537
Składniki:
- 2 chlebki pita
- 2 pomidory
- 2 liście salaty rzymskiej
- 2 łyżki sosu czosnkowego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 cebula
- 1 łyżka
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Falafel:
- 400 g ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno.
Przygotować falafel: ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Ugotowaną ciecierzycę razem z pokrojoną cebulą oraz czosnkiem zmielić przez maszynkę do mięsa do jednej miski. Wsypać do tego mieloną kolendrę oraz kminek, dodać suszone płatki chili i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.
Chlebki pita przekroić na połowy, lekko skropić je letnią wodą, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez minutę. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika, wysmarować od środka sosem czosnkowym, keczupem, wyłożyć sałatą i dodać do tego usmażony falafel.
Całość posypać posypać pokrojonymi wcześniej wszystkimi warzywami i wyłożyć na talerz.
Przygotować falafel: ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Ugotowaną ciecierzycę razem z pokrojoną cebulą oraz czosnkiem zmielić przez maszynkę do mięsa do jednej miski. Wsypać do tego mieloną kolendrę oraz kminek, dodać suszone płatki chili i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.
Chlebki pita przekroić na połowy, lekko skropić je letnią wodą, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez minutę. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika, wysmarować od środka sosem czosnkowym, keczupem, wyłożyć sałatą i dodać do tego usmażony falafel.
Całość posypać posypać pokrojonymi wcześniej wszystkimi warzywami i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)