Falafel z pitą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1096
Składniki:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 4 chlebki pita
- 4 liście sałaty masłowej
- 4 liście czerwonej kapusty
- 2 szklanki wrzącej wody
- olej do głębokiego smażenia
- Falafel:
- 450 g ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Liście czerwonej kapusty sparzyć wrząca wodą i odsączyć z jej nadmiaru.
Przygotować falafel: ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przesypać do miksera. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do ciecierzycy w mikserze. Wsypać do tego wszystkie przyprawy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Uformować z niej ręcznie małe kulki i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju.
Chlebki pita rozkroić nożem i włożyć do nich liście sałaty oraz sparzone liście czerwonej kapusty. Dodać do tego smażone kulki i wszystko polać jogurtem greckim.
Przygotować falafel: ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przesypać do miksera. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do ciecierzycy w mikserze. Wsypać do tego wszystkie przyprawy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Uformować z niej ręcznie małe kulki i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju.
Chlebki pita rozkroić nożem i włożyć do nich liście sałaty oraz sparzone liście czerwonej kapusty. Dodać do tego smażone kulki i wszystko polać jogurtem greckim.
Komentarze (0)