Kebab z pitą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2615
Składniki:
- 4 chlebki pita
- 2 łyżki nasion granatu
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- Kebab:
- 600 g mielonej łopatki jagnięcej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
- 1 czosnek
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Chlebki pita wysmarować letnią wodą i zrumienić je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować kebab: mięso mielone przełożyć do miski i zalać je oliwa z oliwek. Dodać do tego obrany ze skóry i posiekany drobno czosnek, natkę zielonej pietruszki i wszystkie suche przyprawy. Całość dobrze wymieszać ręcznie i oblepić tym patyczki od szaszłyków. Wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu składniki ściągnąć z grilla i dodać do pity na talerzu. Gotowa potrawę posypać obraną ze skóry i pokrojoną w krążki czerwoną cebulą, natką zielonej pietruszki oraz nasionami granatu.
Przygotować kebab: mięso mielone przełożyć do miski i zalać je oliwa z oliwek. Dodać do tego obrany ze skóry i posiekany drobno czosnek, natkę zielonej pietruszki i wszystkie suche przyprawy. Całość dobrze wymieszać ręcznie i oblepić tym patyczki od szaszłyków. Wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu składniki ściągnąć z grilla i dodać do pity na talerzu. Gotowa potrawę posypać obraną ze skóry i pokrojoną w krążki czerwoną cebulą, natką zielonej pietruszki oraz nasionami granatu.
Komentarze (1)
Jaka temperatura grilla? Jaki czas pieczenia mięsa? Brak podstawowych informacji! Czy to nie ma być w odwrotnej kolejności czyli na końcu podsmażyć chleb by byl ciepły?