Pita

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1258
Pita
fot. ilovebutter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Drożdże zalać 0,5 szklanki ciepłej wody, dodać do tego cukier puder i mieszać łyżeczką do czasu, aż się rozpuszczą. Wówczas odstawić na 10 minut w cieple miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wlać do tego rozpuszczone drożdże oraz pozostałą ciepłą wodę i z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką, dodać do tego olej i ponownie składniki wyrabiać przez 5 minut. Po wyrobieniu nakryć ciasto serwetką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozgrzać razem z blachą do pieczenia do temperatury 250 stopni. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, rozwałkować je na placki o grubości 7mm, przełożyć na gorącą blachę do pieczenia, piec przez 5 minut z jednej strony, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez 2 minuty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów