Pita
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1258
Składniki:
- 5 g drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Drożdże zalać 0,5 szklanki ciepłej wody, dodać do tego cukier puder i mieszać łyżeczką do czasu, aż się rozpuszczą. Wówczas odstawić na 10 minut w cieple miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wlać do tego rozpuszczone drożdże oraz pozostałą ciepłą wodę i z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką, dodać do tego olej i ponownie składniki wyrabiać przez 5 minut. Po wyrobieniu nakryć ciasto serwetką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzać razem z blachą do pieczenia do temperatury 250 stopni. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, rozwałkować je na placki o grubości 7mm, przełożyć na gorącą blachę do pieczenia, piec przez 5 minut z jednej strony, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez 2 minuty.
Po tym czasie rozgrzać razem z blachą do pieczenia do temperatury 250 stopni. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, rozwałkować je na placki o grubości 7mm, przełożyć na gorącą blachę do pieczenia, piec przez 5 minut z jednej strony, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez 2 minuty.
Komentarze (0)