Pierogi z dynią, szałwią i orzeszkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 323
Pierogi z dynią, szałwią i orzeszkami
fot. Studio Sarah Lou (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • Farsz:
  • 400 g miąższu z dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
  • Ponadto:
  • 2 łyżki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście sałaty strzępiastej
  • 1 garść świeżej szałwii
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz miąższ z dyni umyć i odsączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: miąższ z dyni pokroić w duża kostkę i przełożyć go do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do miąższu z dyni. Wsypać do tego startą gałkę muszkatołową, mielony kolorowy pieprz, szczyptę soli i wymieszać.

Farsz nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Na to nałożyć kolejne krążki z ciasta, całość zlepić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie łyżką cedzakową odsączyć z wody i przełożyć na talerz.

Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego tłuczone orzeszki ziemne i smażyć je przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do świeżą szałwię i smażyć ją z orzeszkami przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i strzępiastą sałatą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów