Pierogi z dynią, szałwią i orzeszkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 507
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- Farsz:
- 400 g miąższu z dyni
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
- Ponadto:
- 2 łyżki tłuczonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki masła
- 2 liście sałaty strzępiastej
- 1 garść świeżej szałwii
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz miąższ z dyni umyć i odsączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: miąższ z dyni pokroić w duża kostkę i przełożyć go do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do miąższu z dyni. Wsypać do tego startą gałkę muszkatołową, mielony kolorowy pieprz, szczyptę soli i wymieszać.
Farsz nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Na to nałożyć kolejne krążki z ciasta, całość zlepić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie łyżką cedzakową odsączyć z wody i przełożyć na talerz.
Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego tłuczone orzeszki ziemne i smażyć je przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do świeżą szałwię i smażyć ją z orzeszkami przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i strzępiastą sałatą.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: miąższ z dyni pokroić w duża kostkę i przełożyć go do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do miąższu z dyni. Wsypać do tego startą gałkę muszkatołową, mielony kolorowy pieprz, szczyptę soli i wymieszać.
Farsz nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Na to nałożyć kolejne krążki z ciasta, całość zlepić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie łyżką cedzakową odsączyć z wody i przełożyć na talerz.
Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego tłuczone orzeszki ziemne i smażyć je przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do świeżą szałwię i smażyć ją z orzeszkami przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i strzępiastą sałatą.
Komentarze (0)