Piperade
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2527
Składniki:
- 4 jajka
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki olej
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę oraz pomidory pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki pokroić drobno. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do czosnku dodać pokrojoną paprykę i tymianek, przykryć i dusić pod przykryciem przez 3 minuty, potem ściągnąć z ognia. Jajka wbić do miski, dodać do nich pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą i dokładnie roztrzepać widelcem. Do naczynia do zapiekania przełożyć duszone składniki, całość zalać roztrzepanymi jajkami, oprószyć mieloną papryką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać do czasu, aż jajka całkowicie się zetną.
Komentarze (0)