Piperade

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2353
Piperade
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki olej
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę oraz pomidory pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki pokroić drobno. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do czosnku dodać pokrojoną paprykę i tymianek, przykryć i dusić pod przykryciem przez 3 minuty, potem ściągnąć z ognia. Jajka wbić do miski, dodać do nich pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą i dokładnie roztrzepać widelcem. Do naczynia do zapiekania przełożyć duszone składniki, całość zalać roztrzepanymi jajkami, oprószyć mieloną papryką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać do czasu, aż jajka całkowicie się zetną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów