Pilaw z miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2180
Składniki:
- 410 g ryżu
- 400 g topionego masła
- 150 g rodzynek
- 100 g miodu
- 3 kieliszki wody ( do rozcieńczenia miodu )
- 5 ławaszy (cienkich placków pszennych)
- Na ławasze:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 kieliszek wody
- 5 g soli
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać lekko osoloną wodą i ugotować na półsypko. Ugotowany odcedzić, przelać zimną woda i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować ławasze: do naczynia wlać zimna wodę, dodać sól, jajko, wymieszać i dodać mąkę. Z podanych produktów zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i uformować placuszki o kształcie elipsy. Gotowe placuszki ułożyć do naczynia wysmarowanego roztopionym masłem, na nich położyć ryż, ( ryż musi być ułożony tylko na placuszkach), polać pozostałym roztopionym masłem i wstawić do piekarnika o temperaturze do 150 stopni. Piec przez 40 minut. W tym czasie miód rozpuścić z 3 kieliszkami wody, dodać rodzynki i zagotować przez 10 minut na małym ogniu. Wyciągnąć zawartość z piekarnika, przełożyć na talerz i polać rozpuszczonym miodem. Gotowy pilaw podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)