Pilaw z miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1975
Pilaw z miodem
fot. superhua / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 410 g ryżu
  • 400 g topionego masła
  • 150 g rodzynek
  • 100 g miodu
  • 3 kieliszki wody ( do rozcieńczenia miodu )
  • 5 ławaszy (cienkich placków pszennych)
  • Na ławasze:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 kieliszek wody
  • 5 g soli

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać lekko osoloną wodą i ugotować na półsypko. Ugotowany odcedzić, przelać zimną woda i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować ławasze: do naczynia wlać zimna wodę, dodać sól, jajko, wymieszać i dodać mąkę. Z podanych produktów zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i uformować placuszki o kształcie elipsy. Gotowe placuszki ułożyć do naczynia wysmarowanego roztopionym masłem, na nich położyć ryż, ( ryż musi być ułożony tylko na placuszkach), polać pozostałym roztopionym masłem i wstawić do piekarnika o temperaturze do 150 stopni. Piec przez 40 minut. W tym czasie miód rozpuścić z 3 kieliszkami wody, dodać rodzynki i zagotować przez 10 minut na małym ogniu. Wyciągnąć zawartość z piekarnika, przełożyć na talerz i polać rozpuszczonym miodem. Gotowy pilaw podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów