Pilaw bałkański

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4253
Pilaw bałkański
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g jagnięciny lub baraniny
  • 300 g marchwi
  • 200 g ryżu
  • 40 g masła
  • 2 szklanki wywaru mięsnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać na drobno i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać mięso, posolić, popieprzyć, obsmażyć przez 5 minut. W osobnym naczyniu ugotować ryż na półmiękko. Marchew zetrzeć na tarce na wiórki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami wcześniej obsmażone mięso, utartą marchew i ryż. Wszystko zalać wywarem mięsnym do wysokości ułożonego ryżu, dodać soli, pieprzu, piec bez przykrycia w gorącym piekarniku do 30 minut. Gotowy paliw wyłożyć na talerze, przybrać zieloną natką pietruszki i świeżymi warzywami.

1 komentarz

Podobne przepisy