Pilaw bałkański
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6650
Składniki:
- 400 g jagnięciny lub baraniny
- 300 g marchwi
- 200 g ryżu
- 40 g masła
- 2 szklanki wywaru mięsnego
- natka zielonej pietruszki
- sól i pieprz
Opis przygotowania:
Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać na drobno i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać mięso, posolić, popieprzyć, obsmażyć przez 5 minut. W osobnym naczyniu ugotować ryż na półmiękko. Marchew zetrzeć na tarce na wiórki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami wcześniej obsmażone mięso, utartą marchew i ryż. Wszystko zalać wywarem mięsnym do wysokości ułożonego ryżu, dodać soli, pieprzu, piec bez przykrycia w gorącym piekarniku do 30 minut. Gotowy paliw wyłożyć na talerze, przybrać zieloną natką pietruszki i świeżymi warzywami.
Komentarze (1)
Smaczny!!!