Pilaw z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2573
Składniki:
- 360 g ryżu
- 220 g masła
- 100 g dyni
- 75 g marchwi
- 75 g jabłek
- 75 g rodzynek
- 50 g zielonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Ryż namoczyć w ciepłej i lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. Warzywa i owoce umyć. Z jabłek i dyni obrać skórę, usunąć nasiona. Marchew i jabłka pokroić w kostkę, natomiast dynię pokroić w duże plastry. Roztopić masło w rondelku i wysmarować częścią go naczynie do zapiekania. Na spód naczynia ułożyć kolejno kawałki dyni, warstwę ryżu, warstwę pokrojonych jabłek, marchwi, rodzynek i ponownie ryż. Całość zalać resztą roztopionego masła i lekko osoloną i wrzącą wodą, lecz nie ponad powierzchnie produktów. Naczynie przykryć pokrywka, postawić na małym ogniu i gotować przez 40 minut. Gotowy pilaw zestawić z ognia i posypać posiekana kolendrą.
Komentarze (0)