Pilaw z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2401

Składniki:

  • 360 g ryżu
  • 220 g masła
  • 100 g dyni
  • 75 g marchwi
  • 75 g jabłek
  • 75 g rodzynek
  • 50 g zielonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż namoczyć w ciepłej i lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. Warzywa i owoce umyć. Z jabłek i dyni obrać skórę, usunąć nasiona. Marchew i jabłka pokroić w kostkę, natomiast dynię pokroić w duże plastry. Roztopić masło w rondelku i wysmarować częścią go naczynie do zapiekania. Na spód naczynia ułożyć kolejno kawałki dyni, warstwę ryżu, warstwę pokrojonych jabłek, marchwi, rodzynek i ponownie ryż. Całość zalać resztą roztopionego masła i lekko osoloną i wrzącą wodą, lecz nie ponad powierzchnie produktów. Naczynie przykryć pokrywka, postawić na małym ogniu i gotować przez 40 minut. Gotowy pilaw zestawić z ognia i posypać posiekana kolendrą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów