Pilaw afgański
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4346
Składniki:
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g mięsa jagnięcego bez kości
- 10 g rodzynek
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 marchewki
- 2 szklanki ryżu basmati
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przypraw garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, potem zalać go bulionem warzywnym i ugotować na sypko. Ugotowany odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w kostkę jagnięcinę, po czym składniki oprószyć przyprawą garam masala, pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej wyż, ponownie wymieszać, doprawić do smaku szczypta soli i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Następnie zalać ją 1 szklanką wody z 1 łyżką oleju oraz cukru i gotować na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do składników na talerzu. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do całości.
Komentarze (1)
Jadalam to danie w afganskiej restauracji i mieso jest na kosci (podobne do naszej golonki) i jest zrobione bez zadnych przypraw. Jedynie ryz ma jakis posmak.