Haslet

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2280
Haslet
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wieprzowej wątroby
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 czerstwe kromki chleba
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • garść świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szałwię oraz wątrobę wieprzową umyć i osączyć z wody. Następnie wątrobę przepuścić przez maszynkę do mięsa i zmieszać z mięsem mielonym. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać mięsa wraz z pokrojoną na drobne kawałeczki szałwią. Chleb czerstwy namoczyć w ciepłej wodzie, kiedy namoknie odcisnąć ręcznie i dodać do pozostałych składników. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym przełożyć do formy do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez 40 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, formy i podzielić na porcje.

Komentarze (0)