Haslet
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2492
Składniki:
- 300 g wieprzowej wątroby
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 czerstwe kromki chleba
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- garść świeżej szałwii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szałwię oraz wątrobę wieprzową umyć i osączyć z wody. Następnie wątrobę przepuścić przez maszynkę do mięsa i zmieszać z mięsem mielonym. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać mięsa wraz z pokrojoną na drobne kawałeczki szałwią. Chleb czerstwy namoczyć w ciepłej wodzie, kiedy namoknie odcisnąć ręcznie i dodać do pozostałych składników. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym przełożyć do formy do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez 40 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, formy i podzielić na porcje.
Komentarze (0)