Sernik jogurtowy z miodem i pistacjami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2325
Składniki:
- 100 ml płynnego miodu lipowego
- 3 łyżki pistacji
- 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
- Masa serowa:
- 600 twarogu sernikowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować masę serową: twaróg sernikowy przełożyć do miski i wlać do niej jogurt naturalny. Wsypać do tego mąkę, cukier, wbić jajka i wlać ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, polać miodem lipowym i posypać pistacjami.
Komentarze (0)