Pikle z kapusty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4786
Składniki:
- 3 kg białej kapusty
- 2 cebule
- 2 żółte papryki chili
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki cukru
- Na zalewę:
- 1,5 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 szklanka octu 10 %
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę zszatkować. Marchew zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę czerwoną oraz chili pozbawić nasion i pokroić (czerwona w cienkie plastry, a chili w krążki). Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć razem do miski, zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na 60 minut. Po tym czasie przełożyć je do słoików.
Przygotować zalewę: olej przelać do rondla i zmieszać z octem. Wsypać do tego cukier, sól, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gorącą zalewą zalać składniki w słoikach i zakręcić pokrywki. Zakręcone włożyć do garnka zalanego do połowy wodą i zagotować. Gotowe wyciągnąć i odstawić w chłodne miejsce.
Przygotować zalewę: olej przelać do rondla i zmieszać z octem. Wsypać do tego cukier, sól, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gorącą zalewą zalać składniki w słoikach i zakręcić pokrywki. Zakręcone włożyć do garnka zalanego do połowy wodą i zagotować. Gotowe wyciągnąć i odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze (0)