Ocopa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2850
Ocopa
fot. aOliNex / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych
  • 4 jajka
  • 4 krakersy solone
  • 2 kwiaty nagietka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czerwonych oliwek w zalewie
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, przełożyć ro rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skory, przekroić na połówki i wydrążyć środki. Wydrążone środki posiekać drobno i przełożyć miski. Orzeszki ziemne ubić tłuczkiem na drobną miazgę i dodać do posiekanych środków ziemniaczanych. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Białka oddzielić od żółtek, po czym oddzielone białka pokroić drobno i dodać do składników w misce, a żółtka chwilowo pozostawić. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone wcześniej ziemniaki. Kwiaty nagietka sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie urwać same płatki nagietka, bez łodygi i przełożyć je do miski. Krakersy solone pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do płatków nagietka. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Dodać do tego również żółtka jaj i wlać oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie rozetrzeć łyżką. Roztartymi składnikami wyłożyć ziemniaki. Wszystko udekorować osączonymi z zalewy i pokrojonymi w plastry oliwkami. Gotową potrawę podawać z dwoma sosami sojowymi.

Komentarze (0)