Pikle z marchwi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4492
Pikle z marchwi
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 1,5 l wody
  • Zalewa:
  • 350 ml wody do zalewy
  • 280 ml octu jabłkowego
  • 60 g cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Marchew pozbawić natki i dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie włożyć ją do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzić ją na sicie i włożyć do słoja.

Przygotować zalewę: 350 ml wody przelać do rondla, wsypać do tego cukier, wlać ocet jabłkowy i dodać ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników zalewy. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym ściągną z ognia i przestudzić do temperatury pokojowej.

Przestudzoną zalewą zalać marchew w słoju i zakręcić pokrywką. Zakręcony słój włożyć do dużego rondla zalanego do połowy wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć z wody i trzymać w temperaturze pokojowej przez 2 dni, po czym podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów