Pikle z ogórków cytrynowych
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4523
Składniki:
- Proporcja na 3 słoiki 600 ml:
- 12 ziaren czarnego pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 kg ogórków cytrynowych
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
- 0,5 szklanki octu ryżowego
Opis przygotowania:
Ogórki cytrynowe umyć, osączyć z wody i pokroić w ćwiartki. Pokrojone przełożyć do słoiczków, wsypać do nich po 4 ziarna czarnego pieprzu, po 2 ziarna ziela angielskiego, po 1 liściu laurowym, wsypać równą ilość gorczycy, nasion kolendry i kopru. Wodę przelać do rondla, po czym wlać do niej ocet jabłkowy, ocet ryżowy, wsypać cukier oraz sól i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane ściągnąć z ognia i na gorąco przelać do ogórków w słoikach. Całość zakręcić pokrywkami i przełożyć do rondla zalanego do połowy wodą. Wszystko postawić na średnim ogniu i zagotować. Po zagotowaniu odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze (0)