Pikle z ogórków cytrynowych

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4523
Pikle z ogórków cytrynowych
fot. NoCoLocalFood / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Proporcja na 3 słoiki 600 ml:
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kg ogórków cytrynowych
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki octu ryżowego

Opis przygotowania:

Ogórki cytrynowe umyć, osączyć z wody i pokroić w ćwiartki. Pokrojone przełożyć do słoiczków, wsypać do nich po 4 ziarna czarnego pieprzu, po 2 ziarna ziela angielskiego, po 1 liściu laurowym, wsypać równą ilość gorczycy, nasion kolendry i kopru. Wodę przelać do rondla, po czym wlać do niej ocet jabłkowy, ocet ryżowy, wsypać cukier oraz sól i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane ściągnąć z ognia i na gorąco przelać do ogórków w słoikach. Całość zakręcić pokrywkami i przełożyć do rondla zalanego do połowy wodą. Wszystko postawić na średnim ogniu i zagotować. Po zagotowaniu odstawić w chłodne miejsce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów