Bulion z pierogami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2227
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryczki chili
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- Na pierogi:
- 40 g białego sera twarogowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć i pokroić drobno. Przygotować pierogi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i razem z białym serem przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Zeszkloną dodać do przepuszczonych składników, potem doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę i zagnieść ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Na wycięte krążki nałożyć łyżeczką wymieszane składniki z cebulą, po czym wszystko skręcić w jedną stronę. Bulion warzywny zagotować i na wrzątek wrzucić przygotowane pierogi. Gotować przez 3 minuty, a następnie wsypać mieloną papryczkę chili, wymieszać i całość przelać na talerz. Potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)