Bulion z pierogami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2227
Bulion z pierogami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryczki chili
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Na pierogi:
  • 40 g białego sera twarogowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć i pokroić drobno. Przygotować pierogi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i razem z białym serem przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Zeszkloną dodać do przepuszczonych składników, potem doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę i zagnieść ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Na wycięte krążki nałożyć łyżeczką wymieszane składniki z cebulą, po czym wszystko skręcić w jedną stronę. Bulion warzywny zagotować i na wrzątek wrzucić przygotowane pierogi. Gotować przez 3 minuty, a następnie wsypać mieloną papryczkę chili, wymieszać i całość przelać na talerz. Potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów