Makaron pikantny z warzywami i wołowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1777
Składniki:
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 250 g karkówki wołowej
- 30 g makaronu nitki
- 20 g zielonego groszku w łupinie
- 10 g czerwonych papryczek chili
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Łodygi selera pokroić na kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Makaron przełożyć do rondla, po czym zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, łodygi selera, papryczkę chili w całości i zielony groszek w łupinie. Składniki smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty, a potem dodać do tego pokrojone mięso i oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Całość smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni, wtedy wlać do tego koncentrat pomidorowy i bulion warzywny. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i dusić razem przez 1,5 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)