Piersi z kurczaka z kuskusem i dynią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2668
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g kaszy kuskus
- 1 mała dynia
- 15 dag pestek dyni
- 1 brokuł
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynię obrać ze skóry, pokroić na kawałki, posolić, przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, następnie przełożyć na talerz. Pestki dyni obrać z łupinek, wrzucić na patelnię, przypiec z obu stron i przełożyć na dynię. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem, pokroić w plastry i upiec na rozgrzanym oleju. Kaszę kuskus zalać lekko osolonym wrzątkiem, trzymać przez 5 minut, odcedzić i przełożyć obok dyni. Brokuła ugotować razem ze szczypiorkiem, odcedzić, pokroić na drobne kawałki, lekko posolić, wymieszać i przełożyć na kaszę. Na brokuła wyłożyć upieczone piersi z kurczaka i posypać startym parmezanem. Dynie z pestkami polać octem balsamicznym.
Komentarze (0)