Piersi z kurczaka z kuskusem i dynią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2481
Piersi z kurczaka z kuskusem i dynią
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 mała dynia
  • 15 dag pestek dyni
  • 1 brokuł
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dynię obrać ze skóry, pokroić na kawałki, posolić, przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, następnie przełożyć na talerz. Pestki dyni obrać z łupinek, wrzucić na patelnię, przypiec z obu stron i przełożyć na dynię. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem, pokroić w plastry i upiec na rozgrzanym oleju. Kaszę kuskus zalać lekko osolonym wrzątkiem, trzymać przez 5 minut, odcedzić i przełożyć obok dyni. Brokuła ugotować razem ze szczypiorkiem, odcedzić, pokroić na drobne kawałki, lekko posolić, wymieszać i przełożyć na kaszę. Na brokuła wyłożyć upieczone piersi z kurczaka i posypać startym parmezanem. Dynie z pestkami polać octem balsamicznym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów