Piccata z piersi kurczaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 557
Piccata z piersi kurczaka
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 200 g wędzonej szynki
  • 3 łyżki masła
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Piersi z kurczaka skropić sokiem z cytryny, oprószyć je solą oraz pieprzem i przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego masła na patelni. Dodać do tego odsączone z zalewy kapary i smażyć mięso do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, wysmarować na gorąco przecierem pomidorowym i przełożyć na tacę. Szynkę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na 1 łyżce rozpuszczonego masła na patelni. Po zrumienieniu dodać do niej ugotowaną wcześniej fasolę, oprószyć ją bułką tartą i smażyć do chwili, aż fasola zacznie się rumienić. Wtedy ciągnąć to z patelni i dodać do mięsa na tacy. Wszystko posypać pokrojonym drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów