Pierożki z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1905

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 7 dag drożdży
  • 1 szklanka śmietany
  • aromat waniliowy
  • 1 kg jabłek

Opis przygotowania:

Wszystkie składniki ciastka wyrobić, jak na pierogi. Musi być miękkie. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach o odcisnąć sok. Jeżeli są kwaśne to dodać cukier (według uznania). Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki nakładać jabłka i skleić pierożki. Posmarować ciastka rozmąconym jajem, posypać cukrem (najlepiej gruboziarnistym) i upiec.

Autor: weronika59

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów