Pierożki razowe w bulionie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1216
Pierożki razowe w bulionie
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1,5 l bulionu wołowego
  • pęczek szczypiorku
  • Ciasto:
  • 500 g mąki razowej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.

Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony tymianek oraz mielone nasiona kolendry. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do nich mięso mielone. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz solą (jeśli trzeba), po czym wszystko wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.

Krążki z farszem dokładnie zlepić i wrzucić do gotującego się bulionu wołowego. Całość gotować do czasu, aż składniki same wypłyną na wierzch bulionu. Wówczas ściągnąć je z ognia i przelać na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów