Pierożki razowe w bulionie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1216
Składniki:
- 1,5 l bulionu wołowego
- pęczek szczypiorku
- Ciasto:
- 500 g mąki razowej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony tymianek oraz mielone nasiona kolendry. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do nich mięso mielone. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz solą (jeśli trzeba), po czym wszystko wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Krążki z farszem dokładnie zlepić i wrzucić do gotującego się bulionu wołowego. Całość gotować do czasu, aż składniki same wypłyną na wierzch bulionu. Wówczas ściągnąć je z ognia i przelać na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony tymianek oraz mielone nasiona kolendry. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do nich mięso mielone. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz solą (jeśli trzeba), po czym wszystko wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Krążki z farszem dokładnie zlepić i wrzucić do gotującego się bulionu wołowego. Całość gotować do czasu, aż składniki same wypłyną na wierzch bulionu. Wówczas ściągnąć je z ognia i przelać na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)