Kanapki z ciasta

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2631
Kanapki z ciasta
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 5 jajek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 liście sałaty
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1 kostka masła roztopionego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukier waniliowy

Opis przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopione zmiksować mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku, nie przestając miksować. Do zmiksowanych składników wsypać powoli mąkę, wciąż miksując, aż powstanie jednolita masa. Białka ubić trzepaczką na sztywną pianę i dodawać ją stopniowo do całej masy. Masę dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Mleko wymieszać z kakao i pokrojonymi drobno morelami, dodać do jednej masy i dokładnie wymieszać.

Przygotować formę do pieczenia i wysmarować ją masłem. Do formy wlewać na przemian białą masę i masę z kakao. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na kawałki wielkości kromek chleba. Na kromki ciasta wyłożyć sałatę, pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę i plastry żółtego sera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów