Kanapki z ciasta
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2631
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 ml letniego mleka
- 5 jajek
- 5 dag suszonych moreli
- 4 plastry żółtego sera
- 4 liście sałaty
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1 kostka masła roztopionego
- 1 czerwona papryka
- 1 cukier waniliowy
Opis przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopione zmiksować mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku, nie przestając miksować. Do zmiksowanych składników wsypać powoli mąkę, wciąż miksując, aż powstanie jednolita masa. Białka ubić trzepaczką na sztywną pianę i dodawać ją stopniowo do całej masy. Masę dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Mleko wymieszać z kakao i pokrojonymi drobno morelami, dodać do jednej masy i dokładnie wymieszać.
Przygotować formę do pieczenia i wysmarować ją masłem. Do formy wlewać na przemian białą masę i masę z kakao. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na kawałki wielkości kromek chleba. Na kromki ciasta wyłożyć sałatę, pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę i plastry żółtego sera.
Przygotować formę do pieczenia i wysmarować ją masłem. Do formy wlewać na przemian białą masę i masę z kakao. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na kawałki wielkości kromek chleba. Na kromki ciasta wyłożyć sałatę, pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę i plastry żółtego sera.
Komentarze (0)