Słodkie sushi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3399
Składniki:
- 5 dag truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 arkusze nori
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Ryż, owoce oraz bazylię opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osuszyć. Następnie osuszone nori pociąć na cienkie paski. Osączony z wody ryż przesypać do rondla, po czym zalać mlekiem. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Ugotować na sypko i odparować. Ugotowany ryż nabrać łyżką, nałożyć na niego przekrojone na połowy truskawki i całość zawinąć w paski nori.
Komentarze (0)