Warzywa Jalfrezi

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1975
Warzywa Jalfrezi
fot. hlkljgk / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g miąższu z dyni piżmowej
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 dymki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 kalafior
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • Na sos:
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki mielonej brązowej gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
  • 0,5 łyżeczki nasion mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki. Ciecierzycę oraz zielony groszek osączyć z zalewy. Dynię piżmowa pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej arachidowy z masłem na patelni, po czym dodać do tego pokrojoną dymkę, czosnek i pokrojony imbir. Następnie wsypać kurkumę oraz pokrojoną drobno papryczkę chili. Składniki doprawić szczyptą soli, pieprzu, wsypać kozieradkę, mieloną kolendrę, gorczycę, kumin i dusić pod przykryciem do czasu, aż się zeszklą. Potem dodać do tego pokrojoną papryką, przecier pomidorowy, wlać ocet balsamiczny i dodać do tego pokrojonego kalafiora. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości kalafiora. Kiedy kalafior zmięknie, dodać dynię piżmową, osączoną z zalewy ciecierzycę, zielony groszek, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na ryż na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów