Warzywa Jalfrezi
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2221
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 200 g miąższu z dyni piżmowej
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 2 czerwone papryki
- 2 dymki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 kalafior
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka soku z limonki
- pieprz świeżo zmielony
- sól
- Na sos:
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki mielonej brązowej gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
- 0,5 łyżeczki nasion mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki. Ciecierzycę oraz zielony groszek osączyć z zalewy. Dynię piżmowa pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej arachidowy z masłem na patelni, po czym dodać do tego pokrojoną dymkę, czosnek i pokrojony imbir. Następnie wsypać kurkumę oraz pokrojoną drobno papryczkę chili. Składniki doprawić szczyptą soli, pieprzu, wsypać kozieradkę, mieloną kolendrę, gorczycę, kumin i dusić pod przykryciem do czasu, aż się zeszklą. Potem dodać do tego pokrojoną papryką, przecier pomidorowy, wlać ocet balsamiczny i dodać do tego pokrojonego kalafiora. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości kalafiora. Kiedy kalafior zmięknie, dodać dynię piżmową, osączoną z zalewy ciecierzycę, zielony groszek, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na ryż na talerzu.
Komentarze (0)