Pierogi z wiśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 399
Składniki:
- 400 w drylowanych wiśni
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- świeża mięta do dekoracji
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Wydrylowane wiśnie, przełożyć do miski, zasypać je cukrem waniliowym, mielonym cynamonem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Odlać powstały sok z wiśni, a sam miąższ przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Całość zlepić ręcznie, po czym włożyć do 1,5 l gotującej się wody z olejem i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie pierogi odcedzić, wyłożyć na talerz i udekorować świeża miętą.
Komentarze (0)