Pierogi z wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 399
Pierogi z wiśniami
fot. AtlasComposer (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 w drylowanych wiśni
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • świeża mięta do dekoracji
  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Wydrylowane wiśnie, przełożyć do miski, zasypać je cukrem waniliowym, mielonym cynamonem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Odlać powstały sok z wiśni, a sam miąższ przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Całość zlepić ręcznie, po czym włożyć do 1,5 l gotującej się wody z olejem i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie pierogi odcedzić, wyłożyć na talerz i udekorować świeża miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów