Bougatsa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4607
Składniki:
- 300 g ciasta filo
- 100 g rozpuszczonego masła do wysmarowania ciasta
- 2 łyżki roztopionego masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Na nadzienie:
- 400 g serka ricotta
- 100 g rozpuszczonego masła
- 75 g kaszy manny
- 0,5 szklanki mleka 2 %
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Włożyć do niej ciasto filo i wysmarować go rozpuszczonym masłem wyłącznie od środka.
Przygotować nadzienie: ser ricotta przełożyć do miski, wsypać do niego kaszę mannę oraz cukier, wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksować mikserem, aby powstał gęsty krem. Przełożyć go łyżką na wysmarowane masłem ciasto, po czym wszystko zawinąć ciastem i wysmarować górę białkiem jajka.
Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Przygotować nadzienie: ser ricotta przełożyć do miski, wsypać do niego kaszę mannę oraz cukier, wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksować mikserem, aby powstał gęsty krem. Przełożyć go łyżką na wysmarowane masłem ciasto, po czym wszystko zawinąć ciastem i wysmarować górę białkiem jajka.
Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)