Bougatsa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4607
Bougatsa
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g ciasta filo
  • 100 g rozpuszczonego masła do wysmarowania ciasta
  • 2 łyżki roztopionego masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Na nadzienie:
  • 400 g serka ricotta
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 75 g kaszy manny
  • 0,5 szklanki mleka 2 %
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Formę do pieczenia wysmarować masłem. Włożyć do niej ciasto filo i wysmarować go rozpuszczonym masłem wyłącznie od środka.

Przygotować nadzienie: ser ricotta przełożyć do miski, wsypać do niego kaszę mannę oraz cukier, wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksować mikserem, aby powstał gęsty krem. Przełożyć go łyżką na wysmarowane masłem ciasto, po czym wszystko zawinąć ciastem i wysmarować górę białkiem jajka.

Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)