Wątróbka po żydowsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2455
Składniki:
- 0,5 kg watróbki drobiowej
- 2-3 średnie cebule,
- tłuszcz do smażenia (ja smażę na oleju, ponoć tradycyjnie powinno się na gęsim smalcu)
- 5 jajek na twardo
- Sól, pieprz
- ewentualnie szczypiorek albo natka pietruszki do dekoracji
Opis przygotowania:
Danie zwane również żydowskim kawiorem, oszukanym pasztetem lub pastą jajeczno-wątróbkową.
Wątróbkę usmażyć (najlepiej w małych kawałkach, żeby była usmażona, ale nie przypalona)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić ? można na patelni po wątróbce
Wszystko razem (watróbkę, jajka, cebulę) przepuścic przez maszynkę do mięsa (jeśli nie masz, to blender też może być). Żeby było bardziej kremowe można dodać 2-3 łyżki masła (to już nie po żydowsku, bo o ile dobrze pamiętam ortodoksyjnym Żydom nie wolno mieszać mięsa i nabiału)
Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Udekorować szczypiorkiem lub natką
Podawać ze świeżym pieczywem.
Porcję można dowolnie zmniejszać lub zwiększać pamiętając, że proporcje to:
100gr wątróbki / 1 jajko / cebuli według uznania
Wątróbkę usmażyć (najlepiej w małych kawałkach, żeby była usmażona, ale nie przypalona)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić ? można na patelni po wątróbce
Wszystko razem (watróbkę, jajka, cebulę) przepuścic przez maszynkę do mięsa (jeśli nie masz, to blender też może być). Żeby było bardziej kremowe można dodać 2-3 łyżki masła (to już nie po żydowsku, bo o ile dobrze pamiętam ortodoksyjnym Żydom nie wolno mieszać mięsa i nabiału)
Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Udekorować szczypiorkiem lub natką
Podawać ze świeżym pieczywem.
Porcję można dowolnie zmniejszać lub zwiększać pamiętając, że proporcje to:
100gr wątróbki / 1 jajko / cebuli według uznania
Komentarze (0)