Wątróbka po żydowsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2455

Składniki:

  • 0,5 kg watróbki drobiowej
  • 2-3 średnie cebule,
  • tłuszcz do smażenia (ja smażę na oleju, ponoć tradycyjnie powinno się na gęsim smalcu)
  • 5 jajek na twardo
  • Sól, pieprz
  • ewentualnie szczypiorek albo natka pietruszki do dekoracji

Opis przygotowania:

Danie zwane również żydowskim kawiorem, oszukanym pasztetem lub pastą jajeczno-wątróbkową.

Wątróbkę usmażyć (najlepiej w małych kawałkach, żeby była usmażona, ale nie przypalona)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić ? można na patelni po wątróbce
Wszystko razem (watróbkę, jajka, cebulę) przepuścic przez maszynkę do mięsa (jeśli nie masz, to blender też może być). Żeby było bardziej kremowe można dodać 2-3 łyżki masła (to już nie po żydowsku, bo o ile dobrze pamiętam ortodoksyjnym Żydom nie wolno mieszać mięsa i nabiału)
Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Udekorować szczypiorkiem lub natką
Podawać ze świeżym pieczywem.

Porcję można dowolnie zmniejszać lub zwiększać pamiętając, że proporcje to:
100gr wątróbki / 1 jajko / cebuli według uznania

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów