Pierogi z mięsem, ryżem i szparagami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2167
Składniki:
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 30 g zielonych szparagów
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 szklanka ryżu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać ugotowane szparagi i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać startą marchew i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do tego ryż, doprawić do smaku przyprawami i smażyć razem przez 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do szparagów.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Na wycięte krążki przełożyć łyżeczką mielone mięso wieprzowe i całość dokładnie zlepić ręcznie. Zlepione składniki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Gotowy sos sojowy przelać do malej miseczki, zasypać sezamem i podawać razem.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Na wycięte krążki przełożyć łyżeczką mielone mięso wieprzowe i całość dokładnie zlepić ręcznie. Zlepione składniki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Gotowy sos sojowy przelać do malej miseczki, zasypać sezamem i podawać razem.
Komentarze (0)