Pierogi z mięsem, ryżem i szparagami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2167
Pierogi z mięsem, ryżem i szparagami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 g zielonych szparagów
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 szklanka ryżu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać ugotowane szparagi i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać startą marchew i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do tego ryż, doprawić do smaku przyprawami i smażyć razem przez 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do szparagów.

Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Na wycięte krążki przełożyć łyżeczką mielone mięso wieprzowe i całość dokładnie zlepić ręcznie. Zlepione składniki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Gotowy sos sojowy przelać do malej miseczki, zasypać sezamem i podawać razem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów