Pierogi z tofu i wodorostami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2714
Pierogi z tofu i wodorostami
fot. TheDeliciousLife / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g suszonych wodorostów wakame
  • 40 g jedwabistego tofu
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Wodorosty sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić je na drobne kawałki i przełożyć do miski. Tofu pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do pokrojonych wodorostów. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki dodać wymieszane składniki, po czym wszystko dokładnie zlepić ręcznie.

Naczynie do gotowania na parze zalać do połowy wodą i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie włożyć do niego sito i nałożyć na nie przygotowane wcześniej pierogi. Gotować na parze przez 10 minut, po czym przełożyć na łyżki do przekąsek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów