Pierogi z tofu i wodorostami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2714
Składniki:
- 300 g suszonych wodorostów wakame
- 40 g jedwabistego tofu
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Wodorosty sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić je na drobne kawałki i przełożyć do miski. Tofu pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do pokrojonych wodorostów. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki dodać wymieszane składniki, po czym wszystko dokładnie zlepić ręcznie.
Naczynie do gotowania na parze zalać do połowy wodą i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie włożyć do niego sito i nałożyć na nie przygotowane wcześniej pierogi. Gotować na parze przez 10 minut, po czym przełożyć na łyżki do przekąsek.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki dodać wymieszane składniki, po czym wszystko dokładnie zlepić ręcznie.
Naczynie do gotowania na parze zalać do połowy wodą i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie włożyć do niego sito i nałożyć na nie przygotowane wcześniej pierogi. Gotować na parze przez 10 minut, po czym przełożyć na łyżki do przekąsek.
Komentarze (0)