Ośmiornica z ryżem jaśminowym i wodorostami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2189
Ośmiornica z ryżem jaśminowym i wodorostami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 35 g mrożonych wodorostów Hijiki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 mrożona ośmiornica
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż jaśminowy opłukać pod bieżąca wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, po czym ugotować na sypko i odparować. Wodorosty Hijiki moczyć przez 20 minut w 3 szklankach wody, po czym gotować na średnim ogniu przez 15 minut, odcedzić i dodać do ugotowanego ryżu. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Ośmiornicę rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na kawałki, a następnie zalać 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowaną odcedzić i dodać do całości. Wszystko zalać oliwą z oliwek, sosem sojowym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów