Ośmiornica z ryżem jaśminowym i wodorostami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2189
Składniki:
- 35 g mrożonych wodorostów Hijiki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 1 mrożona ośmiornica
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Ryż jaśminowy opłukać pod bieżąca wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, po czym ugotować na sypko i odparować. Wodorosty Hijiki moczyć przez 20 minut w 3 szklankach wody, po czym gotować na średnim ogniu przez 15 minut, odcedzić i dodać do ugotowanego ryżu. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Ośmiornicę rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na kawałki, a następnie zalać 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowaną odcedzić i dodać do całości. Wszystko zalać oliwą z oliwek, sosem sojowym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)