Zupa ogórkowa z wodorostami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2109
Zupa ogórkowa z wodorostami
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g suszonych wodorostów wakame
  • 10 g suszonych wodorostów kelp
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 l niegazowanej wody źródlanej
  • 1 łyżeczka papryka chili
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Wodorosty wakame oraz kelp opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki. Pokrojone przełożyć do miski, zalać wodą źródlaną i moczyć przez 2 godziny. Następnie ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić w cienką słomkę i dodać do moczonych wodorostów. Wlać do tego sos sojowy, ocet ryżowy, wsypać cukier brązowy, mieloną paprykę chili i sól. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do całości. Wszystko posypać sezamem, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów