Zupa ogórkowa z wodorostami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2109
Składniki:
- 15 g suszonych wodorostów wakame
- 10 g suszonych wodorostów kelp
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 l niegazowanej wody źródlanej
- 1 łyżeczka papryka chili
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka sezamu
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Wodorosty wakame oraz kelp opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki. Pokrojone przełożyć do miski, zalać wodą źródlaną i moczyć przez 2 godziny. Następnie ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić w cienką słomkę i dodać do moczonych wodorostów. Wlać do tego sos sojowy, ocet ryżowy, wsypać cukier brązowy, mieloną paprykę chili i sól. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do całości. Wszystko posypać sezamem, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki.
Komentarze (0)