Budyń kakaowy z bitą śmietaną i sucharkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3647
Budyń kakaowy z bitą śmietaną i sucharkami
fot. Wallula Junction / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 20 g truskawek
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 sucharki
  • 4 liście mięty
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 bita śmietana w sprayu

Opis przygotowania:

Do kubka wlać 0,5 szklanki mleka. Dodać do niego mąkę zmieszaną z kakao i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, po czym połączyć z wymieszaną mąką i całość dobrze rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i ściągnąć z ognia. Do zagotowanego mleka dodawać powoli wymieszane składniki, cały czas mieszając drewnianą łyżką, potem znów postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż masa zgęstnieje. Następnie ściągnąć ją z ognia i przełożyć do szklanek deserowych. Na całość wyłożyć bitą śmietaną. Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek, pokroić w plastry i przełożyć na śmietanę. Deser udekorować listkami mięty i sucharkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów