Budyń kakaowy z bitą śmietaną i sucharkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3555
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 20 g truskawek
- 15 g cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 4 sucharki
- 4 liście mięty
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 bita śmietana w sprayu
Opis przygotowania:
Do kubka wlać 0,5 szklanki mleka. Dodać do niego mąkę zmieszaną z kakao i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, po czym połączyć z wymieszaną mąką i całość dobrze rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i ściągnąć z ognia. Do zagotowanego mleka dodawać powoli wymieszane składniki, cały czas mieszając drewnianą łyżką, potem znów postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż masa zgęstnieje. Następnie ściągnąć ją z ognia i przełożyć do szklanek deserowych. Na całość wyłożyć bitą śmietaną. Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek, pokroić w plastry i przełożyć na śmietanę. Deser udekorować listkami mięty i sucharkami.
Komentarze (0)