Pierogi z serem, szpinakiem i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1811
Pierogi z serem, szpinakiem i kapustą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 liści białej kapusty
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 300 g sera ricotta
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Liście kapusty umyć, przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić, pokroić na kawałki i przełożyć na tacę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać z serem ricotta w misce. Następnie przełożyć je łyżką na krążki z ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu.

Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do wcześniej ugotowanej kapusty na tacy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów