Pierogi z serem, szpinakiem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2038
Składniki:
- 6 liści białej kapusty
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki letniej wody
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 300 g sera ricotta
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
Opis przygotowania:
Liście kapusty umyć, przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić, pokroić na kawałki i przełożyć na tacę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać z serem ricotta w misce. Następnie przełożyć je łyżką na krążki z ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu.
Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do wcześniej ugotowanej kapusty na tacy.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać z serem ricotta w misce. Następnie przełożyć je łyżką na krążki z ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu.
Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do wcześniej ugotowanej kapusty na tacy.
Komentarze (0)