Pierogi z cukinią, ziemniakami i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2312
Pierogi z cukinią, ziemniakami i kapustą
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g kapusty kiszonej
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sałata do przybrania
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kapustę kiszoną odcisnąć ręcznie z nadmiaru kwasu. Następnie ugotowane ziemniaki oraz odciśniętą kapustę kiszoną przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Cukinię pokroić w drobną kostkę, papryczkę chili pokroić drobno i oba te składniki połączyć z ziemniakami i kapustą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni i dodać do całości. Dodać do tego mielony kminek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm, po czym wyciąć z niego kwadraty 10x10 cm.

Na środek wyciętych kwadratów nałożyć łyżką wymieszane składniki, po czym dokładnie je zlepić ręcznie. Zlepione pierogi wrzucić na 1,5 litra gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem odcedzić i przekroić je na połowę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać przekrojone pierogi. Smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią, wtedy ściągnąć z ognia i dodać do sałaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów