Pierogi z cukinią, ziemniakami i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2543
Składniki:
- 30 g kapusty kiszonej
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 zielona cukinia
- 1 cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sałata do przybrania
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kapustę kiszoną odcisnąć ręcznie z nadmiaru kwasu. Następnie ugotowane ziemniaki oraz odciśniętą kapustę kiszoną przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Cukinię pokroić w drobną kostkę, papryczkę chili pokroić drobno i oba te składniki połączyć z ziemniakami i kapustą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni i dodać do całości. Dodać do tego mielony kminek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm, po czym wyciąć z niego kwadraty 10x10 cm.
Na środek wyciętych kwadratów nałożyć łyżką wymieszane składniki, po czym dokładnie je zlepić ręcznie. Zlepione pierogi wrzucić na 1,5 litra gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem odcedzić i przekroić je na połowę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać przekrojone pierogi. Smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią, wtedy ściągnąć z ognia i dodać do sałaty.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm, po czym wyciąć z niego kwadraty 10x10 cm.
Na środek wyciętych kwadratów nałożyć łyżką wymieszane składniki, po czym dokładnie je zlepić ręcznie. Zlepione pierogi wrzucić na 1,5 litra gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem odcedzić i przekroić je na połowę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać przekrojone pierogi. Smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią, wtedy ściągnąć z ognia i dodać do sałaty.
Komentarze (0)