Pierogi z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1838
Pierogi z kapustą
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 125 ml wody
  • 25 g masła do wysmarowania ciasta
  • natka zielonej pietruszki
  • Na nadzienie:
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 25 g masła
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapustę kiszoną przepuścić przez maszynkę, dodać do niej 25 g rozpuszczonego masła, 2 całe jajka, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Z mąki masła i wody wyrobić ciasto, rozwałkować je i wyciąć kubkiem kółka na pierogi. Wycięte kółka posmarować roztopionym masłem i nałożyć łyżeczką na nie farsz z kapusty. Skleić brzegi pierogów. Pierogi podsypać mąką. Zagotować 2 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pierogi. Gotować około 15 minut. Gotowe podawać posypane natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów