Pierogi z kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2025
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 125 ml wody
- 25 g masła do wysmarowania ciasta
- natka zielonej pietruszki
- Na nadzienie:
- 700 g kapusty kiszonej
- 25 g masła
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapustę kiszoną przepuścić przez maszynkę, dodać do niej 25 g rozpuszczonego masła, 2 całe jajka, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Z mąki masła i wody wyrobić ciasto, rozwałkować je i wyciąć kubkiem kółka na pierogi. Wycięte kółka posmarować roztopionym masłem i nałożyć łyżeczką na nie farsz z kapusty. Skleić brzegi pierogów. Pierogi podsypać mąką. Zagotować 2 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pierogi. Gotować około 15 minut. Gotowe podawać posypane natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)