Ciasto blok kakaowo-krówkowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4121
Ciasto blok kakaowo-krówkowy
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g herbatników
  • 400 g mleka w proszku
  • 350 g masy krówkowej
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych

Opis przygotowania:

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na spod formy wyłożyć 200 g herbatników. Na herbatniki nałożyć masę krówkową i ponownie nakryć całość 200 g herbatników, dobrze dociskając ręcznie. Pozostałe 200 g herbatników zmiksować mikserem na drobną mączkę. Następnie wodę przelać do rondla, zagotować i dodać do niej margarynę oraz cukier. Składniki mieszać do chwili, aż się roztopią. Wtedy wsypać do tego kakao, dokładnie wymieszać i ściągnąć z ognia. Do wymieszanych składników wsypać stopniowo mleko w proszku, cały czas miksując mikserem. Następnie wsypać do tego zmielone wcześniej herbatniki oraz mielone orzechy laskowe i wymieszać drewnianą łyżką. Po wymieszaniu wszystko wyłożyć łopatką na składniki w formie do pieczenia i dobrze docisnąć je do siebie. Całość wstawić do lodówki i trzymać przez 3 do 4 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i pokroić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów