Ciasto blok kakaowo-krówkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4121
Składniki:
- 600 g herbatników
- 400 g mleka w proszku
- 350 g masy krówkowej
- 250 g margaryny Kasia
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
Opis przygotowania:
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na spod formy wyłożyć 200 g herbatników. Na herbatniki nałożyć masę krówkową i ponownie nakryć całość 200 g herbatników, dobrze dociskając ręcznie. Pozostałe 200 g herbatników zmiksować mikserem na drobną mączkę. Następnie wodę przelać do rondla, zagotować i dodać do niej margarynę oraz cukier. Składniki mieszać do chwili, aż się roztopią. Wtedy wsypać do tego kakao, dokładnie wymieszać i ściągnąć z ognia. Do wymieszanych składników wsypać stopniowo mleko w proszku, cały czas miksując mikserem. Następnie wsypać do tego zmielone wcześniej herbatniki oraz mielone orzechy laskowe i wymieszać drewnianą łyżką. Po wymieszaniu wszystko wyłożyć łopatką na składniki w formie do pieczenia i dobrze docisnąć je do siebie. Całość wstawić do lodówki i trzymać przez 3 do 4 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i pokroić na porcje.
Komentarze (0)