Apple Crumble

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2800
Apple Crumble
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 20 g rodzynek
  • 20 g suszonych moreli
  • 6 jabłek Szampion
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Jabłka oraz miętę umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Rodzynki oraz morele sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do pokrojonych jabłek w naczyniu. Mąkę przesypać na stolnicę, po czym dodać do tego cukier, masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do składników naczyniu. Wszystko posypać tartą gałką muszkatołową oraz cynamonem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec przez 35 minut, po czym wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę zmiksować mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą pianę nałożyć na całość. Gotowy deser posypać tartą skórką pomarańczową oraz cytrynową i udekorować świeżą miętą

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów