Apple Crumble
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2800
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 20 g rodzynek
- 20 g suszonych moreli
- 6 jabłek Szampion
- 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Jabłka oraz miętę umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Rodzynki oraz morele sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do pokrojonych jabłek w naczyniu. Mąkę przesypać na stolnicę, po czym dodać do tego cukier, masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do składników naczyniu. Wszystko posypać tartą gałką muszkatołową oraz cynamonem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec przez 35 minut, po czym wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę zmiksować mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą pianę nałożyć na całość. Gotowy deser posypać tartą skórką pomarańczową oraz cytrynową i udekorować świeżą miętą
Komentarze (0)