Dorsz w sosie szpinakowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7161
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 200 g mrożonego szpinaku
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- pomidory koktajlowe i plastry cytryny do dekoracji
Opis przygotowania:
Rozmrożoną rybę skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem, po czym odstawić na 30 minut. Aby przygotować sos należy w rondelku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i na małym ogniu rozpuścić zamrożony szpinak. Do szpinaku dodać rozgnieciony czosnek. Całość oprószyć równomiernie odrobiną mąki pszennej i wlać słodką śmietankę. Całość wymieszać. Kiedy sos się zagotuje - zdjąć go z ognia i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie z oliwek. Gdy dorsz będzie już gotowy, należy przełożyć go na półmisek i polać ciepłym sosem. Kompozycję uzupełnić pomidorami koktajlowymi i plastrami cytryny.
Komentarze (0)