Gnocchi dyniowe w bulionie szpinakowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1564
Składniki:
- 400 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 g masła
- 15 g tartego parmezanu
- 15 g szynki wędzonej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- sól
- pieprz
- Gnocchi:
- 200 g miąższu z dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 jajka
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Szynkę wędzona pokroić w drobna kostkę.
Przygotować gnocchi: miąższ z dyni przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na stolnicę i zasypać mąką. Wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać tarty parmezan i zagnieść z całości ciasto. Podsypać je mąką, po czym zawinąć w jeden długi rulon, nożem pokroić na 2 cm kawałki i ugnieść je widelcem. Następnie stopić 120 g masła na patelni, dodać przygotowane gnocchi i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Stopić 30 g masła w rondlu, dodać pokrojony szpinak, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną szynkę, doprawić do smaku przyprawami i zagotować. Zagotowany bulion ściągnąć z ognia i przelać do całości.
Wszystko posypać tartym parmezanem.
Przygotować gnocchi: miąższ z dyni przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na stolnicę i zasypać mąką. Wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać tarty parmezan i zagnieść z całości ciasto. Podsypać je mąką, po czym zawinąć w jeden długi rulon, nożem pokroić na 2 cm kawałki i ugnieść je widelcem. Następnie stopić 120 g masła na patelni, dodać przygotowane gnocchi i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Stopić 30 g masła w rondlu, dodać pokrojony szpinak, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną szynkę, doprawić do smaku przyprawami i zagotować. Zagotowany bulion ściągnąć z ognia i przelać do całości.
Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)