Gnocchi dyniowe w bulionie szpinakowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1564
Gnocchi dyniowe w bulionie szpinakowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g masła
  • 15 g tartego parmezanu
  • 15 g szynki wędzonej
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • sól
  • pieprz
  • Gnocchi:
  • 200 g miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 jajka

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Szynkę wędzona pokroić w drobna kostkę.

Przygotować gnocchi: miąższ z dyni przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na stolnicę i zasypać mąką. Wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać tarty parmezan i zagnieść z całości ciasto. Podsypać je mąką, po czym zawinąć w jeden długi rulon, nożem pokroić na 2 cm kawałki i ugnieść je widelcem. Następnie stopić 120 g masła na patelni, dodać przygotowane gnocchi i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Stopić 30 g masła w rondlu, dodać pokrojony szpinak, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną szynkę, doprawić do smaku przyprawami i zagotować. Zagotowany bulion ściągnąć z ognia i przelać do całości.

Wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów