Pierogi z jabłkiem i brukselką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2279
Składniki:
- Na ciasto:
- 200 g maki
- 0,5 szklanki cieplej wody
- szczypta soli
- Na nadzienie:
- 4 jabłka
- 3 łyżeczki cukru
- gotowa polewa toffi
- 40 g brukselki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- sól
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą, ciepłą wodą i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i wyciąć krążki kubkiem. Przygotować nadzienie: jabłka obrać ze skóry, pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, zasypać cynamonem, cukrem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie łyżeczką nałożyć nadzienie na krążki ciasta, zawinąć, zlepić i wrzucić na gotująca się wodę. Kiedy wypłyną do góry - wyciągnąć na talerz i polać polewą toffi. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przekroić na połowy, przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do pierogów.
Komentarze (0)