Pierogi z jabłkiem i brukselką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2132
Pierogi z jabłkiem i brukselką
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 200 g maki
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 4 jabłka
  • 3 łyżeczki cukru
  • gotowa polewa toffi
  • 40 g brukselki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę wymieszać z solą, ciepłą wodą i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i wyciąć krążki kubkiem. Przygotować nadzienie: jabłka obrać ze skóry, pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, zasypać cynamonem, cukrem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie łyżeczką nałożyć nadzienie na krążki ciasta, zawinąć, zlepić i wrzucić na gotująca się wodę. Kiedy wypłyną do góry - wyciągnąć na talerz i polać polewą toffi. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przekroić na połowy, przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do pierogów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów