Kurczak z serem, szynką i brukselką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2006
Składniki:
- 300 g brukselki
- 50 g sera Gouda
- 50 g szynki wędzonej
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1 szklanka panierki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i pieprzu. Na drugi talerz przesypać panierkę. Następnie piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i nałożyć na nie ser Gouda i szynkę wędzoną. Całość zawinąć w rulony, obtoczyć w jajkach, następnie w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do brukselki na talerzu.
Komentarze (0)