Kurczak z serem, szynką i brukselką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2006
Kurczak z serem, szynką i brukselką
fot. TheCulinaryGeek (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 50 g sera Gouda
  • 50 g szynki wędzonej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka panierki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i pieprzu. Na drugi talerz przesypać panierkę. Następnie piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i nałożyć na nie ser Gouda i szynkę wędzoną. Całość zawinąć w rulony, obtoczyć w jajkach, następnie w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do brukselki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów