Szwedzkie kulki czekoladowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7299
Szwedzkie kulki czekoladowe
fot. Arria Belli / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 gr miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki bardzo mocnej czarnej kawy - ostudzonej.
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej tych drobnych, "błyskawicznych")
  • 1 paczka wiórków czekoladowych/posypki czekoladowej albo 1 starta na tarce czekolada, najlepiej gorzka, ale mleczna też może być.
  • Ewentualnie 2-3 łyżki alkoholu - whisky, brandy, rumu, może być nawet wódka.

Opis przygotowania:

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz wiórków czekoladowych/posypki. Trzeba je zagnieść jak ciasto i wszystko dookoła jest w czekoladzie, przynajmniej jak ja je robię ;)

Formować kulki, obtaczać w wiórkach czekoladowych, trzymać w lodówce.

Porcja na około 15-20 sztuk.

Można zamiast wiórków czekoladowych użyć kolorowej posypki cukrowej, drobno siekanych orzechów lub wiórków kokosowych.

Autor: Annvina

Komentarze (2)

Ile one mają stać w lodówce

Super! Smakują jak te z Ikei! Wykonanie bardzo szybkie, w lodowce tężeją już w ok. 1h.

Podobne przepisy

Więcej przepisów