Szwedzkie kulki czekoladowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7908
Składniki:
- 100 gr miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 1/4 szklanki bardzo mocnej czarnej kawy - ostudzonej.
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej tych drobnych, "błyskawicznych")
- 1 paczka wiórków czekoladowych/posypki czekoladowej albo 1 starta na tarce czekolada, najlepiej gorzka, ale mleczna też może być.
- Ewentualnie 2-3 łyżki alkoholu - whisky, brandy, rumu, może być nawet wódka.
Opis przygotowania:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz wiórków czekoladowych/posypki. Trzeba je zagnieść jak ciasto i wszystko dookoła jest w czekoladzie, przynajmniej jak ja je robię ;)
Formować kulki, obtaczać w wiórkach czekoladowych, trzymać w lodówce.
Porcja na około 15-20 sztuk.
Można zamiast wiórków czekoladowych użyć kolorowej posypki cukrowej, drobno siekanych orzechów lub wiórków kokosowych.
Formować kulki, obtaczać w wiórkach czekoladowych, trzymać w lodówce.
Porcja na około 15-20 sztuk.
Można zamiast wiórków czekoladowych użyć kolorowej posypki cukrowej, drobno siekanych orzechów lub wiórków kokosowych.
Komentarze (2)
Ile one mają stać w lodówce
Super! Smakują jak te z Ikei! Wykonanie bardzo szybkie, w lodowce tężeją już w ok. 1h.