Kremówki papieskie
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 54760
Składniki:
- 40 dag mąki
- 1 kostka masła
- 15 dag cukru
- 15 żółtek
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 1 l mleka
Opis przygotowania:
Na kremówki najlepsze jest ciasto francuskie, które wykonujemy z następujących składników: 30 dag mąki, 30 dag masła, 1 całego jajka, 1 łyżki octu i 2 łyżek wody. Z powyższych produktów zarobić ciasto, jak na pierogi. Po wyrobieniu odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować z lekko rozsmarowanym masłem, podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto złożyć w kwadraty i ponownie je rozwałkować, do całkowitego wyrobienia, potem ciasto podzielić na dwie połówki i upiec w temperaturze 180°C. Masę do ciasta wykonujemy z 15 żółtek, 15 dag cukru, 1 l mleka, 1 kostki masła, 1 szklanki mąki i 0,5 torebki cukru waniliowego. Żółtka do masy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Dodać szklankę mąki, nadal mieszając całość. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego wymieszane żółtka z mąką. Masę gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Po ugotowaniu ostudzić, dodać lekko rozgrzane masło i utrzeć z nim całą masę. Gotową masę nałożyć na jedną z połówek wcześniej upieczonego ciasta francuskiego i nakryć drugą połówką. Kremówki posypać cukrem pudrem i podawać lekko zmrożone.
Komentarze (27)
pychotka
bardzo smaczna jest ta kremówka papieska
mniam,mniam ,superowa proszę o więcej przepisów
gdyby tak jeszcze wiadomo było na jaką blachę.... marzenie
pyszna ta kremówka wszyscy zjedli ze smakiem papieska kremówkę
Ciasto kupilam, ale krem zrbilam wg przepisu i musze powiedziec, ze w koncu znalazlam to czego szukalam! Najlepsze kremowki "wlasnej roboty" jakie jadlam! Goscie tez byli zachwyceni. Dziekuje za ten przepis.
nie rozumiem o co chodzi z tym masłem.Lekko rozgrzane czyli rozpuścić czy ma poleżeć trochę żeby nie było prosto z lodówki???
witam dodalam szklanke maki pszennej do kremu i krem byl tak rzadki ze wyjeżdzał na wszystkie możliwe strony!
az 15 z?tek ja daje tylko 3 do kremu
jak ma byc Papieska to trzeba 15 żółteka jak dasz 3 to bedzie tylko kremówka
Pychota ciasto JANA PAWŁA 2
mam
pytanie czy do tej kremówki jest jeszcze dodatkowa piana?
Nie ma dodatkowej piany. Tylko to co w przepisie
jami jami pychota moje maluchy tak wcinały, że aż im się uszy trzęsły...
Ehh za długie to... zrąbałem w połowie xD
krem kupilam gotowy jest juz w sklepie a ciasto =7jaj 20deko maki 1łyzeczka proszku 15dk cukru jaja utrzec do białosci dodac make piec 30min. 180 stopni pyszne . ania
jeszcze nie jadłem ale mam nadzieję, że zasmakuje
dlaczego Aż 15 żółtek ?
Tyle żółtek??? szkoda zdrowia, sam cholesterol !!!
No właśnie... chciałbym bardzo spróbować...ale obawiam się że tak przygotowany krem będzie za rzadki i lejący... Na pewno zwykła mąka a nie ziemniaczana?
Z tego nie wychodzi żaden krem tylko zwyczajny budyń taki jak z saszetki, jednym słowem przepis do dupy, to powinno się nazywać ciasto francuskie z budyniem a nie kremówki papieskie!!!!!.Bardzo się zawiodłem na przepisie NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
" po maturze chodziliśmy na kremówki ' i tu następuje błogi i tajemniczy śmiech JP2. A ja się pytam czemu nie na wódeczkę czy piwko. Prosta sprawa ówczesne wadowickie kremówki zawierały w masie znaczną ilość spirytusu a raczej dobrego bimbru i początkującym amatorom wrażeń w połączeniu z masą jajeczną dawały niezły wykop. Koniec i basta w kremówkach wadowickich musi być alkohol.
15 żółtek chyba ktoś zwariował,który cukiernik by nie zbankrutował.To chory przepis.
pyszne ale w przepisie błędy ortograficzne
Krem będzie rzadki jeśli zamiast ,,ubić" mikserem , połączymy masło o temp.pokojowej z masą budyniową za pomocą końcówki miksującej.Pozdrawiamy
W przepisie nie zauważyłam błędów ortograficznych, a ten kto się wypowiedział w ten sposób, sam powinien popracować nad ortografią, a szczególnie nad interpunkcją.
bardzo spoko. :-) poleccccam