Kurczak z ryżem, brukselką, szynką i kaparami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1637
Składniki:
- 30 g wędzonej szynki
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 cytryna do dekoracji
- 0,5 kg brukselki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 szklanki bulion u warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 12%
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Kapary osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na połówki. Następnie szynkę pokroić na małe kawałki, po czym razem z ugotowaną wcześniej brukselką zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na pozostałym rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy kapary, wsypać mąkę i wymieszać. Następnie wlać do tego bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i udekorować pokrojoną w plastry cytryną.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy kapary, wsypać mąkę i wymieszać. Następnie wlać do tego bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i udekorować pokrojoną w plastry cytryną.
Komentarze (0)