Kurczak z ryżem, brukselką, szynką i kaparami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1637
Kurczak z ryżem, brukselką, szynką i kaparami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonej szynki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 cytryna do dekoracji
  • 0,5 kg brukselki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 szklanki bulion u warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 12%

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Kapary osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na połówki. Następnie szynkę pokroić na małe kawałki, po czym razem z ugotowaną wcześniej brukselką zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na pozostałym rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy kapary, wsypać mąkę i wymieszać. Następnie wlać do tego bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.

Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i udekorować pokrojoną w plastry cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów